“Ja, dit is beter, het is hier veel fijner”,

zei de patiënt bij binnenkomst van de bestralingsruimte. Daarvoor werd hij behandeld in een andere ruimte. Daar voelde hij zich niet prettig en was onrustig; geen positieve afleiding en de kleuren deprimerend.

Het verschil? In de nieuwe ruimte heeft Beter door Beeld Health Visuals geplaatst.

Hoe kan het dat natuur zo’n positieve uitwerking op de mens heeft? Onze hersenen registreren patronen die in de natuur voorkomen zonder dat we er moeite voor hoeven te doen aldus prof. dr. Agnes van de Berg, hoogleraar Beleving en waardering van natuur en landschap. Hierdoor werkt het kijken naar natuur kalmerend, met als gevolg dat angst en stress worden verlaagd. Studies tonen aan dat bloeddruk, hartslag en stresshormonen dalen, en er sprake is van pijnvermindering en sneller herstel (Ulrich e.a., 1991; Van den Berg, Koole & van der Wulp, 2003; Diette e.a., 2003). Ook zijn er positieve effecten op het vlak van innerlijke beleving: betere concentratie, meer zelfbeheersing en meer controle over negatieve emoties (Bowler e.a., 2010; Velarde, Fry, & Tveit, 2007). Tevens blijkt uit de literatuur, dat het kijken naar natuur al na een paar minuten werkt.

Reacties van behandelaars: door het positieve effect van Health Visuals zijn patiënten rustiger, ze begrijpen de instructies beter, ze liggen stiller en het onderzoek wordt als minder belastend ervaren. Hierdoor voelt de patiënt zich beter en wordt ook de kwaliteit van de behandeling verhoogd.

Op de pagina ‘Healing Environment’ meer over de onderzoeken die Beter door Beeld doet in samenwerking met een aantal betrokken partijen.

 

“De natuurfilm van Beter door Beeld is een schot in de roos. Het belangrijkste effect is dat overprikkelde bewoners met dementie door de natuurfilm weer tot rust komen.”

Martin ter Huurne, Ariënszorgpalet